Geert Achterkamp

Osteopaat D.O.-MRO

Geert Achterkamp (1964) studeerde in 1987 af als fysiotherapeut aan de Deventer Academie voor Fysiotherapie. Vanaf dat moment was hij werkzaam in particuliere praktijken in Doetinchem, Lochem en Wezep. Hij volgde de opleiding manuele therapie Maitland Concept en cursussen betreffende mobilisatie van het zenuwstelsel (Elvey en David Butler). Vervolgens deed hij de cursus Mobilisations with Movement (methodiek Brian Mulligan) en de basiscursus Mc. Kenzie A en B, gericht op de oefentherapeutische behandeling van met name rug- en nekklachten.

In 1995 begon hij zijn opleiding osteopathie aan de International Academy of Osteopathie (I.A.O.). Na het schoolexamen in 2000 deed hij voor zijn afstudeerthesis onderzoek naar het korte termijn behandeleffect van een gestandaardiseerde osteopatische behandeling bij mensen met stemklachten door een hoge spanning in het gebied van de stembanden (hyperkinetische dysfonie).

In 2001 slaagde hij cum laude voor de internationale jury in Gent voor zijn casuïstiek examen en behaalde daarmee, in combinatie met de hoogste waardering (“distinction”) voor de thesis, de Michel Janssens Award 2001, een onderscheiding voor de beste student van de I.A.O. van dat studiejaar. Een verkorte versie van de thesis is opgenomen in het yearbook 2001 met best beoordeelde thesissen van de I.A.O. Als docent was hij van 2001 tot 2003 verbonden aan diezelfde I.A.O.

In 2002 startte hij een praktijk voor osteopathie in Lochem en in Deventer, sinds 2010 is hij alleen nog in Lochem werkzaam.

Hij volgde diverse bij- en nascholingen in de osteopathie, waaronder:

  • neuro-endocrino-immunologie – specifieke behandeling van klachten als bijvoorbeeld fibromyalgie, chronisch vermoeidheidssyndroom etc.
  • traumatologie in de osteopathie – specifieke behandeling van klachten na een doorgemaakt trauma / ongeluk.
  • cranio-sacraaltherapie- verdere verdiepingscursussen in de behandeling van het schedelgebied.
  • opleiding osteopathie bij kinderen – de behandeling van baby’s en kinderen vereist specifieke kennis en vaardigheid.
  • biodynamische osteopathie – gericht op het herstellen van de lichaamseigen vitaliteit.
  • osteopathie en psychologie – gericht op het integreren van onderliggende emotionele aspecten in de osteopatische behandeling.

Sinds 2005 is hij als docent verbonden aan de opleiding osteopathie bij kinderen (Panta Rhei Opleidingen) en geeft cursussen in onder andere Nederland, Duitsland en Noorwegen.